niedziela, 8 lutego 2009

Francuskie Ślimaki, czyli skąd pochodzi ciasto francuskie

Próbowałam się zorientować... czy w cieście francuskim maczał palce jakiś francuz... Nie do końca jestem pewna. Wikipedia zdaje się mówić, że ciasto francuskie (listkowe), posiadające warstwową strukturę, było znane na Kaszubach już w 17 wieku, ale na światową skalę zostało rozpowszechnione przez Napoleona i jego wojska stacjonujące w Gdańsku w 1807 r. Cóz, być moze powinniśmy nazywać je napoleońskim?

Francuskie Ślimaki:
opakowanie ciasta francuskiego
oraz farsz.

Farsz:
6 plaserków kiełbasy suchej, krakowskiej
6-8 plastrów mozarelli
1 cebula
garść zielonego groszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko (białko do farszu, żółtko do posmarowania)
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy.



Kiełbasę, ser i cebulę pokroić w kostkę. Dołozyć groszek, jogurt, białko i doprawić przyprawami. Tak przygotowany farsz rozłozyć na ciasto. Ciasto zawinąć w roladę, pozostawiając brzegi do sklejenia. Następnie pokroić w plastry 2/3 centymetrowe. Ułożyć na blaszkę, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 220 stopni C przez ok. 17 min.
Francuskie ślimaki dobrze smakują z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...